M&A staat voor Mergers & Acquisitions: een veelgebruikte term in de wereld van economie, beleggen en de financiële markten. Het verwijst naar de samensmelting of overname van bedrijven door andere bedrijven. Dit houdt in dat twee of meerdere verschillende bedrijven worden samengevoegd. Dit gebeurt vaak in situaties waarbij het voor beide partijen waardevoller is om een gezamenlijk bedrijf te vormen, in plaats van een afzonderlijke bedrijfsvoering. Een beproefde manier om groei te maximaliseren of talent en waarde te acquireren.
M&A’s staan vaak in het nieuws omdat het gaat om grote geldbedragen. Google heeft bijvoorbeeld bedrijven zoals YouTube en Android overgenomen. Een van de grootste fusies ooit was die tussen Glaxo Wellcome en SmithKline Beecham, waardoor GlaxoSmithKline ontstond.
Hoewel mergers & acquisitions vaak in één adem worden genoemd, bestaat er een subtiel verschil tussen de twee transactietypen. Een merger of fusie slaat op het samengaan van twee bedrijven, die vaak samen verder gaan onder een nieuwe bedrijfsnaam.
Bij een fusie willen twee bedrijven samenkomen tot één gezamenlijk bedrijf en gaan ze door als gezamenlijke eigenaren van de nieuwe, gefuseerde onderneming. Hierdoor kunnen ze profiteren van schaalvoordelen, kosten besparen en hun positie op de markt verbeteren.
Bij een overname wil het ene bedrijf het andere volledig overnemen, waarbij het doelbedrijf wordt gekocht door een (doorgaans groter) ander bedrijf. Dit kan strategisch zijn omdat het overnemende bedrijf zo nieuwe producten of technologieën in handen krijgt, de marktpositie versterkt of de concurrentie verzwakt. Hierbij is er geen sprake van gelijkheid tussen de partijen en wederzijdse overeenstemming over gedeeld eigenaarschap.