In deze eerste FinOps blogpost wil ik kort ingaan op het concept FinOps en uitleggen waarom dit niet alleen draait om kostenbesparing. Vervolgens zal ik bespreken welke besparingen u kunt verwachten door FinOps te implementeren. In de komende periode zal ik regelmatig nieuwe blogposts publiceren met praktijkvoorbeelden over hoe u met FinOps uw cloud-uitgaven beter kunt beheren, met als uiteindelijk doel optimalisatie.
Sinds we in augustus zijn begonnen met onze beheerde Azure FinOps-service, hebben we veel vragen ontvangen. Deze vragen gaan voornamelijk over hoe bedrijven kosten kunnen besparen door FinOps te implementeren.
FinOps is niet synoniem aan het verlagen van cloudkosten
Net als bij inkoop wordt vaak gedacht dat FinOps alleen draait om kostenverlaging. Inkoopafdelingen worden vaak pas laat in het proces betrokken om nog te onderhandelen over de prijs, nadat er al beslissingen zijn genomen over welke oplossing en leverancier gekozen moeten worden. Dit komt doordat bij veel bedrijven nog steeds het idee heerst dat inkopers alleen verantwoordelijk zijn voor prijsonderhandelingen. Gelukkig begrijpt het merendeel van de bedrijven nu dat inkoop meer omvat dan alleen prijsonderhandelingen en dat het een proces is om de juiste producten tegen de juiste prijs aan te schaffen. Verschillende aspecten, zoals functionaliteit, veiligheid, risico’s en prijs van zowel het product als de leverancier, worden afgewogen om uiteindelijk de meest geschikte oplossing te kiezen. Bij FinOps is het eigenlijk niet anders; het gaat erom op welke manier cloudproducten het beste kunnen worden afgenomen. Ook hierbij worden verschillende aspecten, zoals prestaties, beveiliging, functionaliteit en prijs, tegen elkaar afgewogen om de cloudconfiguratie zo optimaal mogelijk te maken.
Het doel van FinOps is om de cloudconfiguratie zo optimaal mogelijk te maken vanuit verschillende perspectieven: de interne klant (business), technologie (IT), budget (Finance) en kosten (Inkoop). Optimaal betekent dus niet automatisch zo goedkoop mogelijk, en het betekent ook niet per se de allerbeste prestaties, maar de optimale balans tussen alle aspecten.
Voor meer informatie over FinOps en het FinOps framework kunt u op www.finops.org kijken
Cloudkosten
In de praktijk zien we dat bij de configuratie van cloudomgevingen voornamelijk keuzes worden gemaakt vanuit een IT-technisch perspectief. Hierbij wordt de nadruk vaak gelegd op functionaliteit en prestaties. Vaak geldt het principe “hoe meer, hoe beter”, zonder te onderzoeken welke functionaliteit en prestaties daadwerkelijk nodig zijn. Aangezien ontwikkelaars en cloud-engineers zelden worden afgerekend op kosten, spelen kosten vaak een ondergeschikte rol in de besluitvorming.
Naarmate het gebruik van de cloud toeneemt, stijgen vaak ook de kosten. In veel gevallen zijn de uitgaven veel hoger dan verwacht en blijkt het moeilijk te zijn om ze onder controle te houden.
Dit is het moment waarop bedrijven gaan kijken hoe ze de cloudkosten kunnen verlagen. Dit verklaart waarom de termen “cloud cost management” en “FinOps” vaak synoniem zijn geworden voor het verlagen van cloudkosten.
Besparingen
Natuurlijk speelt kostenverlaging een belangrijke rol, zowel in inkoop als in FinOps. Dit, in combinatie met het feit dat bij veel organisaties de kosten uit de hand lopen, verklaart waarom er veel vragen zijn over hoeveel er kan worden bespaard.
Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig te geven. Het hangt af van de configuratie van de cloudomgeving en vooral in hoeverre kosten al een rol hebben gespeeld bij de gemaakte keuzes. De kennis en vaardigheid van de engineers op het gebied van cloud(kosten) zijn essentieel voor het optimaliseren van de huidige configuratie vanuit een kostenoogpunt. Bij systemen die goed kunnen omgaan met de flexibele mogelijkheden van de cloud of die cloud-native zijn ontworpen, zal de mogelijkheid om te besparen minder groot zijn. We zien dat klanten die on-premises systemen naar de cloud hebben verplaatst zonder optimalisatie, het meeste besparingspotentieel hebben, vaak tot 50% van de totale cloudkosten. Bij bedrijven die al meer gebruikmaken van de flexibiliteit van de cloud, maar nog geen FinOps-praktijk hebben ingevoerd, zien we meestal nog steeds besparingsmogelijkheden van tussen de 20% en 30% op de totale cloudkosten. Globaal gezien zijn er de volgende mogelijkheden tot besparing:
Zoals uit bovenstaand plaatje valt af te lezen levert het kritisch kijken naar de omvang van het gebruik (Q) in het algemeen het meeste op. Bovenop besparingen door de omvang (in uren en / of capaciteit) aan te passen, kunnen de kosten verder verlaagd worden door de Prijs (P) te beïnvloeden.
Waarom is een besparing van 80% niet realistisch?
We krijgen ook vaak de vraag waarom we niet de besparingen kunnen realiseren die Microsoft adverteert (https://azure.microsoft.com/nl-nl/pricing/reserved-vm-instances/), namelijk 80%. Het antwoord hierop is vrij eenvoudig: wij kijken naar besparingen op de totale cloudkosten. Op sommige onderdelen is inderdaad een besparing van 80% mogelijk (of zelfs meer!). Op andere onderdelen kan echter veel minder of zelfs helemaal geen besparing worden gerealiseerd, waardoor het gemiddelde besparingspercentage over de totale kosten lager uitvalt. Het percentage van de besparing is dus afhankelijk van de samenstelling van verschillende soorten cloudservices.